Egészséges reggelik zabpehelyből, minden mennyiségben! :)
2018. augusztus 29. írta: Claudia Photography

Egészséges reggelik zabpehelyből, minden mennyiségben! :)

Szeretnél egészségesen étkezni? Akkor a zabpehelyből készült ételek szuperek lesznek számodra is!

Reggeliként fogyasztani egyet eredményez, ami nem más mint energiával telten indítani a napot!

Aki attól fél h megunható, az nagyon téved, mivel számtalan variáció található az elkészítésére. Lehet édes de akár sós is! A lényeg, hogy egészséges, szuper eledel!

Blogomból kiderül, hogy nem csak enni élvezet de megismerhetjük jótékony hatásait is!

Próbáld ki Te is és sajátítsd el minél több receptet!

Induljon mindenkinek jól a reggele! Zabpehellyel ez garantált!

 

 

Laktató, egészséges, ráadásul isteni finom: 9 zabpelyhes reggeli, amivel jól indul a nap

 

Változatos reggelireceptek az egyik legjobb fogyókúrás alapanyagból, a zabpehelyből.

 

A zabpehely megannyi alakbarát recepthez szolgál rost- és fehérjedús összetevőként. Bár kétségkívül nagyon egészséges és tápláló, ha mindig ugyanúgy készíted, idővel unalmassá válhat. Ezért nem árt kipróbálni pár ínycsiklandó variációt, így akár mindennap ehetsz valami újat.

 

Amennyiben fogyni szeretnél, erősen ajánlott hozzászoktatni magad a rendszeres reggelizéshez. Elvégre az éjszaka során nyolc, de akár tíz óra is eltelhet táplálkozás nélkül, ha pedig a nap legelső étkezését kihagyod, akkor gyorsan leeshet a vércukorszinted, amit farkaséhség, túlevés követ. A reggeli nemcsak megment a vércukorszint kilengésétől, de lendületet ad bokros teendőid elvégzéséhez is. 

 
Zabpelyhes reggelik

Nem mindegy azonban, mi kerül a tányérodra. Mindenekelőtt az ételeid minősége fontos. A tápanyagok akkor lesznek a legjobb minőségűek, ha te magad készíted el az ételeket nyers hozzávalókból.

A zabpehely hosszú ideig eltartható összetevő, melynek minden diétázó polcán ott a helye fogyókúra után is, hiszen hosszú időre jóllakottságot biztosít. Ha a sima zabpelyhet túl száraznak találod, válaszd a vékonyra vágottat, ami könnyebben megszívja magát nedvességgel, ez azonban egy picivel kevésbé laktató. Variáld kedved szerint a következőkkel! 

 

Zabpehely eperrel, görög joghurttal és kókusszal: keverj össze 70 milliliter zabpelyhet 150 milliliter vízzel, egy evőkanál kókuszreszelékkel és egy teáskanál vaníliaaromával. Főzd közepes lángon hat-nyolc percig, majd szedd tálkába. A tetejére szórj 125 gramm szeletelt epret.

 

Zabkása chiamaggal és citrusokkal: 40 gramm zabpelyhet keverj össze dupla ilyen mennyiségű vízzel vagy magtejjel, illetve 30 gramm chiamaggal, és hagyd fél órát állni, vagy, amíg kellően megszívják magukat. Közepes lángon kevergesd, amíg felforr, egy-két perc elteltével pedig vedd le a tűzről. A tetejére jöhetnek a citrusok, melyek különösen jó ízt adnak.

 

Tovább a cikkre: https://femina.hu/fogyokura/zabpehely-reggelire/

 

 

Egészséges és laktató reggeli - Eszter Gottschall

 

Zabkása: a tökéletes reggeli

 6 ok, amiért még érdemes zabkását enned

 

1. Alacsony glikémiás indexe miatt cukorbetegek is bátran ehetik.

2. Az oldható rosttartalom miatt csökkenti a vérnyomást.

3. Tartalmaz fehérjét, szénhidrátot és antioxidánsokat is.

4. Természetes anyag, mert a boltokban kapható natúr zabpehely csakis zabpelyhet tartalmaz.

5. Rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

6. Hamar eltelít, sokáig teltségérzetet biztosít, feltölt energiával és béltisztítónak is kiváló.

 

Így készítsd el

Zabpelyhet nem csak különleges helyeken vásárolhatsz, hiszen manapság már szinte az összes szupermarketben megtalálod a polcokon. Egy egykilós csomag általában 6-700 forint körül van, ez a mennyiség viszont nagyon sok időre elegendő. Egy csésze zabpelyhet - ez körülbelül 4-5 deka - főzz meg kétszeres vízben vagy tejben, de kipróbálhatod a jóval drágább rizs- vagy kókusztejet is. 5-10 percig főzd a zabpelyhet, majd hagyd állni. Még melegen ízesítheted kedved szerint: én 2 evőkanál mézzel, egy kevés kókuszreszelékkel és őrölt fahéjjal szeretem a legjobban. Ha tartalmasabb reggelire vágysz, keverj hozzá mazsolát és akár magokat: mandulát, diót, mogyorót is. Sőt, szezontól függően feldobhatod friss idénygyümölcsökkel is: jót tesz neki egy kis áfonya vagy akár a banán is. Ízesítésben csak a képzeleted szabhat határt!

 

Erre figyelj

A zabpelyhet érdemes megfőzni, és utána 1-2 órát állni hagyni, hogy legyen ideje felszívni a folyadékot, és kellően megpuhulni. Ha nem akarod megfőzni, és inkább tejben készíted el, akkor akár egész éjszaka hagyhatod állni tejben, a hűtőben. Főzés és puhítás nélkül lehetőleg ne fogyaszd, a főzés miatt könnyebben érvényesül a magas rosttartalma.

Tovább a cikkre: http://www.life.hu/ez-zsir/20140826-zabkasa-es-zabpehely-ezert-erdemes-ezt-fogyasztani-reggelire.html

 

Narancsos-csokis zabkása recept | HCLF vegán| klaraboglarka

Mennyei zabpehely reggelik, amiket 5 perc alatt elkészíthetsz

Ezzel a mennyei reggelivel minden nap úgy indul, mintha szülinapod lenne: egy csésze zabpelyhet keverj el fél csésze vaníliás proteinporral, egy teáskanál barna cukorral és egy csipet sóval.

Keverj hozzá egy fél csésze görögjoghurtot, vagy egy összetört banánt.

Egy csésze mandulatejet forralj fel, majd adj hozzá egy kevés mandula- és vaníliakivonatot. Öntsd a folyadékot a zabpehelyre, és hagyd állni éjszakára.

Fogyasztás előtt még egy kevés színes cukorral is megszórhatod a tetejét.

 

Tovább a cikkre: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/reggeli/zabpehely-reggelik/122091

 

 

Banános-mogyorós VEGÁN REGGELI zabkása ★ gluténmentes ★

Könnyű de annál finomabb, laktató és egészséges vegán zabkása nem csak reggelire. Banán, mogyorókrém, datolya, chia mag, lenmag, kendermag, szójatej és persze zabpehely van összekeverve. Kiskoromban imádtam a tejbegrízt reggelire és ez a recept erre emlékeztet.

 

 

Tényleg a zabkása a legjobb reggeli?

 

 

Ugye te is szoktál zabkását reggelizni? Vajon tényleg annyira egészséges, mint ahogy hisszük, vagy becsapjuk saját magunkat? Most kiderül!

 

A zabkása az egyik legártatlanabb és legegészségesebbnek tartott reggeli, ami biztosan nem tesz a testeddel semmi rosszat. Alapja a zabpehely, aminek tápértékét érdemes ismerni. Fél bögrényi egyszerű zabpehely 150 kalóriát, 1 gramm zsírt (ebből 0,5 gramm a telített zsír), 5 gramm fehérjét, 27 gramm szénhidrátot (ebből természetes cukor 1 gramm) és 4 gramm rostot tartalmaz. Egészen jól hangzik, ugye? Minden benne van, amire a testednek szüksége van, lassan felszívódó komplex szénhidrát, egészséges gabona, energiával lát el, a kalóriatartalma nem magas, jó B-vitamin- és vasforrás, rosttartalma segíti az emésztést és stabilizálja a vércukorszintet.

Szóval a zabpehely jó, a belőle készített zabkása is jó – egészen addig, míg el nem rontod! Nagyon könnyű ugyanis ezt az egészséges alapanyagot úgy elkészíteni, hogy a jótékony hatásaiból ne érvényesülhessen mindegyik. Ha ugyanis cukorral, mézzel, aszalt gyümölcsökkel, esetleg csokival vagy keksszel próbálod felturbózni a reggeli zabkásád, akkor egy durva szénhidrátbombát csinálsz belőle rengeteg hozzáadott cukorral, amire egyáltalán nincs szükséged.

 

Törekedj inkább arra, hogy a zabkásád egészséges legyen: a zab szénhidrátjai mellé párosíts fehérjét és egy kis zsírt, hogy minden makrotápanyag helyet kaphasson az étkezésedben. A fehérjetartalom növeléséhez tojásfehérjét is főzhetsz bele, esetleg fehérjeporral dúsíthatod, a zsírbevitelről pedig lenmag vagy chia mag hozzáadásával gondoskodhatsz, de ha mandula- vagy mogyoróvajjal ízesíted, az sem rossz. Ha gyümölcsökkel dúsítanád, akkor frisset válassz, ne az aszalt verziót.

A lényeg tehát az, hogy tartsd egészségesen a zabpelyhet, és olyan plusz hozzávalókkal dúsítsd a zabkásád, amelyek segítenek ebben – ne pedig cukorbombát csinálj belőle, mert akkor elrontod a legtutibb reggeli ételt.

 

Tovább a cikkre: https://wellnesscafe.hu/dieta/2018-06/zabpehely-egy-igazi-szuperetel/

  

Így készíts tökéletes zabkását

 

Kevésbé elterjedt, de készíthető sós zabkása is. Sőt készíthető nyers ún. overnight zabkása is, ahol főzni nem kell, csupán összekeverni és pár órát hűtőben pihentetni. Ennek előnye, hogy biztosan minden tápanyag benne marad a zabban, hátránya, hogy hideg, kevésbé krémes és sokat kell rá várni.

Állagjavításra jó cucc a chia mag, ütifű maghéj, vagy reszelt cukkini. Előbbi kettő inkább zselésít, utóbbi krémesít. Ráadásul mindegyik szuperegészséges. A krémes állag elérhető görög joghurttal is, de akár le is turmixolhatjuk a főtt kását. További kis izgalmat vihetünk bele, ha ropogós falatkákat is csempészünk bele, mint pl. a kókuszchipsz, vagy a granola.
Természetesen a jó zabkásából a gyümölcs sem hiányozhat! Édes zabkásánál friss, vagy fagyasztott gyümölcsöket használjunk. Ezeket jellemzően a kész kásába keverjük, vagy toppingként tetejére tegyük. Itt is csak a képzelet szab határt, de ügyeljünk arra, hogy a nagyon lédús gyümölcsök ronthatják az élményt. Sós zabkásánál párolt zöldségek, hagyma, esetleg sült húsok játszhatnak jó szerepet.

 

Sós gombás zabkása recept

 

Fogj egy fél hagymát és vágd apróra (vagy ahogy ízlésed diktálja), egy marék gombát pedig szeletelj fel. Kevés kókuszzsíron párold meg mindkettőt. Közben egy kis lábasban lassú tűzön főzz össze 60g aprószemű zabot 1,5-2 dl vízzel. Ha megfőtt, tedd hozzá a hagymás gombához, sózd és borsozd. Végül reszelj bele kevés parmezánt és még egyszer keverd át, hogy elolvadhasson.

 

Overnight zabkása recept:

Ez egy nyers változat, aminél az a jó, hogy a hevítés során részben elvesző tápanyagokat is tartalmazza. Így készítsd: Jól keverj össze 60g zabot, 1dl tejet és 150g zsírszegén joghurtot, 1 evőkanál chia magot és ízlés szerint steviát, vagy mézet és fahéjat. Tedd egy befőttesüvegbe, a tetejére tegyél szeletelt gyümölcsöket pl. kiwit, vagy narancsot. Egy éjszakán át hagyd állni a hűtőben, másnap reggel fogyaszthatod, amikor összeértek az ízek és megpuhult a zab.

 

Tovább a cikkre: https://cleaneating.hu/taplalkozas/igy-keszits-tokeletes-zabkasat/

 

Amennyiben tetszett a cikk és szeretnél többet megtudni rólam, kattints weboldalamra:  http://claudiaphotography.wixsite.com/claudiaphotography

A bejegyzés trackback címe:

https://claudiaphotography.blog.hu/api/trackback/id/tr9314210457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása