70- 80-as évek manökenjei II.
2020. november 28. írta: Claudia Photography

70- 80-as évek manökenjei II.

muzeumcafe_04_2010-1590626496_pages646-646.jpg

Kállay Katalin - Bara István fotó

104747696_1447290345457655_1725241962286280437_n.jpg

A hetvenes-nyolcvanas évek egyik felkapott magyar szupermodellje és nemzetközileg is sokat foglalkoztatott sztármanökenje. Sohasem akart manöken lenni. Meglátták a Női- ruha Nagykereskedelmi Vállalat ablakából, és máris a Gellért Szálló bemutatóján debütált. TV-adás is lett belőle.

A hetvenes években került ki Amerikába zenész férjével együtt. "Akkoriban modellkedtem, s egy ügynökség ajánlott kint munkát. Egyre többen kerestek, nem is akartam hazajönni. Az új világra azonban ráment a házasságom: a férjemmel lassacskán testvérekké váltunk, el is határoztuk, hogy jobb lesz nekünk külön."

Elvált, majd megismerkedett Fernando Saunders amerikai énekes, basszusgitáros, producer és dalszerzővel. Divatfotói számos magyarországi, például a Pesti divat címlapján, és külföldi magazinban jelentek meg.

Gaál Zsuzsanna - Fenyő János fotó

gaal_zsuzsi.jpg

A 70-es, 80-as évek manökenje. Rendszeresen fotózták az Ez a divat, az Évszakok Magazin, Nők Lapja, Ország-Világ, és egyéb kiadványoknak. Dolgozott manökenként az OKISZ-labor, Magyar Divat Intézet illetve a Módi Divatárunál. 

Bemutatott, és fotózott még Abu Dhabiban, Dubaiban is, 1984-től élt Abu Dhabiban és ott dolgozott modellként. A 90-es évektől butikot nyitott, 1984-től 5 évig az Egyesült Arab Emirátusokban élt, Abu Dhabiban, ezalatt az idő alatt rendszeresen részt vett az Abu Dhabiban, illetve Dubaiban megrendezett divatbemutatókon és fotózásokon.

1989-ben települt haza családjával az Emirátusokból, és ezt követően butikot nyitott, és az olasz divat stílusában működteti napjainkban is üzletét, a BAGATELLT.

Blu Tóth Rita - Bakos István fotó

bakos-istvan_fotoja_toth_rita_1.jpg

New Yorkban élő magyar fotómodell, a 80-as évek manökenje. Sok címlapon is láthattuk, például az Ország-Világ, a Nők Lapja, az Tükör képes hetilapokon, kártyanaptárakon és egyéb kiadványokban jelentek meg a fotói. Számtalan reklámfilmben szerepelt.

1985-ben, Bécsben, a Miss Európa-választáson Magyarország színeiben dobogóra került: harmadik helyezett lett a nemzetközi szépségkirálynő-választáson.  Egymás után érkeztek a meghívások Svájcból, az volt NSZK-ból, és újabb meghívások további bemutatókra, fotózásokra. Németországban és Franciaországban élt, majd először Los Angelesben, és New Yorkban.

Tóth Rita sikerének hatására, 1985. évben, több mint fél évszázados szünet után, Magyarországon ismét megszervezték a hivatalos szépségkirálynő-választást. A Miss Magyarország tétje, hogy a győztes részt vehet a bécsi Miss Európa-választáson.

Badonyi Vali - Rózsavölgyi Gyöngyi fotó

badonyi_vali_1_1.jpg

Két év alatt már a legismertebb manökenek között volt.  Számos újságban, címlapon, plakáton, kártyanaptáron szerepelt. Egyik legemlékezetesebb fotója Tóth József életbiztosítás-plakátja volt.

Az Ez a Divat szerkesztőségél is foglalkoztatták, szinte havonta jelentek meg képei a havilapban. Más újságokban is rendszeresen jelentek meg fotói, de divatbemutatókon is rendszeresen részt vett, külföldön és belföldön egyaránt. Látható volt különböző reklámfilmekben, show-műsorokban, amelyekben manökenek is dolgoztak, például Korda György vagy Sándor Pál show-műsorában. Komolyabb szerepet az 1987-ben Tímár Péter által rendezett Moziklip című filmben kapott, amelyben Komár Lászlóval szerepelt együtt.

Gottesmann Katalin (Katalin zu Windisch-Graetz) 

tukor_1967_04-06_pages124-124.jpg

 

Két férje volt, az első férje ruhagyáros, majd Hugo Weriand Antonius zu Windisch-Graetz felesége lett. 16 éves korában kezdett el modellkedni.

Rotschild Klára foglalkoztatta, a leghíresebb modellek egyike lett. Fotósai voltak többek közt Komlós Lili, Ács Irén, Bara István fotóművészek. Dévényi Tibor, Három kívánság című műsorában is fellépett. Poliglott  személy, kiválóan beszéli az angol, német, francia, olasz nyelveket.

Divattervezőként volt ismert Ausztriaban, Amerikaban. Az általa tervezett modellek Magyarországon is népszerűek lettek, például a Haris közben is nyílt Katalin zu Windisch-Graetz divatház. 1969-ben költözött Ausztriába. Rendszeresen jótékonykodott, az állami gondozottakat segítette, például bálon, amelyet ő szervezett. Meghívták New Yorkba, kollekcióiját a Vogue és a Harper's Bazaar fotózásához fényképezték. 1 év alatt sikeres lett. Ott találkozott férjével, Hugo Weriand Antonius zu Windisch-Graetz herceggel.

2012-ben alapította a KZW Pet Interiors-t, egy luxus kisállat bútorok gyártójaként.

Balogh Éva

balogh_eva.jpg

A 70-es évek elején egy KIOSZ-nagybemutatón volt első fellépése. Utána rendszeressé váltak a nagybemutatók. Dolgozott a Magyar Hírdető által az ORI által szervezett  műsorokban is.

A Kézműipari Vállalat manökenje volt. Fotói megjelentek a Képes Újság, Ez a Divat, Nők Lapja újságokban. 1974-ben végezte el  az Artistaképző Intézetben a manökeniskolát. Szépségkirálynő 1980-ban volt Jugoszláviában. 

Varga Sándor

varga_sandor.jpg

A 80-as, 90-es évek manökenje volt. A Budapest Kongresszusi Központban elnyerte 1990-ben a főváros szépe címet, a legjóképűbb urat igyekeztek megtalálni a zsűri tagjai a Mister Budapest férfiszépségversenyen.

Clavier Charlotte - Módos Gábor fotó

fotmdosgbor_claviercharlotte.jpg

Tizenhat évesen már hívták az MTI-be fotózni. 18 évesen jelent meg első fotója. Dolgozott Németországban, Ausztriában és az Egyesült Államokban is, Az Ez a Divat újság hasábjain, plakáton, és több újságban látható volt. Az Axioart.com 1985-ből őrzi az Ági-nektár plakátját.

A divatszakmában sokan nem nézték jó szemmel a kettős karriert, ezért választania kellett a kifutó, és a színpad között. Nem tudott választani, ezért külföldön vállalt munkát, itthon pedig az R-Go együttessel lépett fel.

Az R-GO együttes első „gidája”, ahol Szikora Róbert és Környei Attila mellett háttértáncos és énekes volt. A Dr. Beat együttes tagja is volt.

Bodó Sztenya - Ács Irén fotó

sztenya.jpg

Amikor még pályatársai csak szocialista országokban jártak, Ő már hat hónapot dolgozott egy nyugatnémet cégnél. Több évtizeden keresztül volt ismert manöken, az 1970–1980-as évek egyik sztármanökenje volt.

A Ruhaipari Tervező Vállalat, később Magyar Divat Intézet, az Országos Kisiparosok Szövetsége (OKISZ Labor) és a Budapest Szalon nagy bemutatóin vett részt mint manöken. Külföldön is modellkedett.

Fotómodellként több újságban szerepelt címlapon, például elsők között volt látható az akkori időszak legfontosabb divatlapja, az Ez a Divat címlapján. De fotója ott volt a közkedvelt kézimunka-lap, a Fürge Ujjak első oldalán is.

Források: retromagyarfotomodellek.blogspot, Wikipédia, Pinterest

 

Amennyiben tetszett a cikk és szeretnél többet megtudni rólam, kattints weboldalamra: 

http://claudiaphotography.wixsite.com/claudiaphotography

 

A bejegyzés trackback címe:

https://claudiaphotography.blog.hu/api/trackback/id/tr3616305618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása